Skip to main content

Enkele weken geleden proefden we tien verschillende Sauternes wijnen. Eigenlijk waren we de geweldige smaken een klein beetje vergeten. Er wordt namelijk niet zoveel dessertwijn verkocht in Nederland. Met de kerst voor de deur verdient dit product aandacht! Want, echte zoete wijn drinken kan namelijk fantastisch zijn!

Hoewel er ook prachtige dessertwijnen uit Duitsland en Oostenrijk komen (met een uitnodigend spel tussen zoet en zuren) belichten we vandaag Sauternes, afkomstig uit het zuiden van de Bordeaux. Van helder citroengeel tot ambergoud van kleur, de wijnen zijn altijd intens, weelderig zoet. Een sorbetachtige mix van vloeibare abrikoosjes.

Sauternes drink je niet, dat nip je! Het is een rijk aperitief, met een wisselend palet aan geuren en smaken. Dat mag dus gerust op zichzelf. Maar niet te versmaden is deze godendrank bij blauwaderkazen, of ganzenlever; eenvoudig op een stukje geroosterd brood.

Sauternes wijnen kunnen heel erg goed ouderen. Zelfs na veertig jaar proeft een goede kwaliteit Sauternes nog alsof deze gisteren is gebotteld. De kleur wordt dan intenser en de frisheid maakt plaats voor een scala aan tropisch fruit. Wat een explosie!

De bekendste Sauternes wijn is Chateau Yquem (www.yquem.fr). Andere bekende Chateaux zijn Suduiraut, Rieussec, Climens, Haut-Peyraguey, Coutet en La Tour Blanche. Vraag uw drankspecialist naar Dessertwijnen en dan natuurlijk naar Sauternes. Dat maakt uw kerstdiner nog wat specialer!