Skip to main content

Dit jaar belichten we graag wat “onbekendere” wijngebieden van Spanje. Deze wijn komt uit Jumilla, een wijngebied net ten noorden van de plaats Murcia, ten zuidwesten van Valencia. Het is een dor en licht heuvelachtig gebied en de meeste wijngaarden liggen tussen de vier- en achthonderd meter boven de zeespiegel. De bodem is veelal zand, met een onderlaag van kalksteen. Het is er warm, heel warm met slechts af en toe een koele zeebries. Door het klimaat bereikte de phylloxeraplaag pas laat het gebied, maar moest er uiteindelijk toch aan geloven. Aan het eind van de 80-er jaren werd dan ook het areaal opnieuw aangeplant en werd er gebruik gemaakt van alle moderne technieken om hier optimaal resultaat te behalen. Met hulp van de Europese Unie werd de wijnregio opnieuw ingericht en gekeken naar de beste druivenrassen voor dit klimaat.
Een druif die zich hier prima thuis voelt is de Monastrell, in Frankrijk bekend als de Mourvèdre. Lage opbrengsten per hectare, tot soms wel 10 hectoliter zijn geen uitzondering. Door moderne wijnmaaktechnieken zijn de wijnen minder streng geworden, sterker nog: ze geven verrassend veel fruit.

Voor deze Intruso Jumilla Joven geldt dit zeker. Het is een Joven – een wijn zonder houtlagering. Zijn aangename neus onthult tonen van bramen, zoethout en peper, wat leidt tot een hartig, kruidig, mooie evenwichtige wijn met een medium body. Heerlijk om te combineren met paddenstoelen, eend, lamsvlees en gerechten met Provencaalse kruiden. Wij adviseren dan ook: drink in 2019 een keer wat anders dan u gewend bent!