Skip to main content

Californië lijkt weer terug op de wijnkaart te komen!  En dat is goed nieuws, want de wijngebieden presenteren een mooi en rijk palet aan wijnen.

De wijnindustrie in Californië is jong. Hoewel er reeds in de 19e eeuw een behoorlijke wijnproductie plaats vond, is deze geminimaliseerd door de komst van de druifluis, de phylloxera. Pas vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw neemt de productie weer serieuze vormen aan.

Een enorme verscheidenheid. Bekend geworden met zogenaamde meritage blends (Bordeaux-stijl) op hoog niveau, met aan de andere kant de “Jug-Wines”, limonade achtige wijnen voor twee dollar. Het is een enorm gebied, bijna 1100 kilometer van het noorden naar het oosten. Een prachtige rit met de auto, vanaf Mendocino in het noorden, tot Santa Barbara in het zuiden. Hoewel de aanplant enorm gevarieerd is, heeft het gebied een gemene deler; het regent vrijwel nooit tijdens het rijpen van de druiven.

Bekend is natuurlijk de rode zinfandel; beschouwd als de “eigen” druif. Deze druif heeft een nauw verwantschap met de primitivo uit Italië en de Crljenak Kaštelanski uit Croatie (hoewel ik mij voor kan stellen dat deze bij velen enigszins minder bekend is…). Rijke volle rode wijnen, terwijl deze ook wordt gebruikt voor de lichtzoete Blush Rose.

Ik ben steeds meer onder de indruk van de evenwichtige, dikkere en houtgelagerde stijl Chardonnays. Bekendste gebieden hiervoor zijn Carneros, Sonoma en Monterey. Hier zijn de wijngaarden dichter bij de zee en ondervinden de koele werking hiervan. Hierdoor behoudt de chardonnay zijn frisheid maar tegelijkertijd proef je de kenmerkende tropische fruit-smaken en frisse citrus. Wat zijn die wijnen lekker bij een pasta carbonara, of een zeetong gebakken in boter.

Vraag uw drankspecialist naar zijn of haar tips en de toppers uit het assortiment. Bekende wijnhuizen zijn o.a. Mondavi, Wente, Sebastiani, Trinchero, Beringer en Bernardus.