Skip to main content

Als je het over een Spaans drankje hebt, denken de meeste mensen al snel aan sangria. Maar in Zuid-Spanje hebben de mensen ook de rebujito. Een heerlijke verfrissend drankje bestaande uit droge sherry “Fino” of “Manzanilla” gemengd met veel ijs en citroenlimonade. Fino of Manzanilla is een Spaanse wijn uit de omgeving van Andalusië, deze wijnen zijn bij ons bekend als Sherry en bevatten 15% alcohol.

Heerlijk in de zomerse zon

De smaak van de cocktail is vrij sterk, maar de citroen haalt de scherpe randjes van de fino. Soms worden er ook nog blaadjes munt toegevoegd aan het drankje. Met deze mix kan je het langer uithouden in de zomerse zon en is ook nog eens dorstlessend. In Andalusië drinkt men dit drankje in bars, restaurants en op Feria’s (jaarfeesten) en andere festiviteiten.

Feria van Sevilla

De rebujito werd voor het eerst op grote schaal gedronken op de wereldberoemde feria van Sevilla, jaarlijks terugkomen feest in april. In deze Andalussische stad mixten de feestgangers hun alcohol met frisdrank en gestampt ijs, om zo het effect van de alcohol wat te verminderen.

Elke streek zijn eigen rebujito

In elke streek maakt men gebruik van lokale wijnen en sherry’s waardoor de rebujito iedere keer weer anders smaakt. En iedere bar heeft ook weer zijn eigen recept qua hoeveelheid sherry en citroenlimonade. Traditioneel wordt de rebujito geserveerd in een glazen vaas, een ‘jarra’. Er bestaan zelfs speciale ‘jarras de rebujito’ waarop de ideale verhoudingen staan aangegeven.

Wat heb je precies nodig?
  • 1 deel droge sherry
  • 2 delen koolzuurhoudende citroenlimonade (bijvoorbeeld 7-Up of Sprite)
  • 2 á 3 blaadjes verse munt
  • 1 schijfje citroen of limoen
  • Heel veel ijsblokjes
Wil je één glas maken?

Doe de sherry en citroenlimonade in een mengglas en roer voorzichtig. Doe de muntblaadjes in een longdrinkglas (300 tot 500 ml) en vul het glas tot de rand met ijsblokjes. Hierna giet je het mengglas leeg in het longdrinkglas.

Of ga je voor de ‘jarra’

Vul een liter-karaf met ijsblokjes, giet hierna een halve fles sherry in de karaf. Hierna vul je de rest van de karaf met de citroenlimonade en kan je er nog een paar blaadjes munt en schijfjes citroen of limoen aan toevoegen. Even roeren met een roerspatel en genieten maar!

Let op: Als je niet veel gasten heb moet je niet te veel in één keer maken, aangezien de smaak heel snel achteruit gaat door het smeltende ijs.