Skip to main content

Malbec kennen we vooral als de stoere druif uit Argentinië, die mooie krachtige wijnen levert met massa’s rijp fruit in de smaak, zoals zwarte bessen en bramen. Er staat ruim 30.000 hectare Malbec aangeplant, met name rondom Mendoza. Ook in andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Chili en Bolivia wordt Malbec aangeplant en ook in Australië, de Verenigde Staten en Canada is deze krachtpatser te vinden.

Oorspronkelijk komt de druif echter uit Frankrijk en werd vooral bekend in de wijnen uit de Cahors. Mensen van middelbare leeftijd en ouder roemden de “zwarte” wijnen uit de Cahors, die streng en stevig waren. Met veel harde tannines werden deze wijnen lang opgelegd om zachter te worden. Het is jammer dat deze wijnen uit de gratie zijn geraakt, mede omdat de hedendaagse varianten uit dit gebied moderner gemaakt zijn en vaak met andere druivenrassen worden geblend om een soepeler resultaat te krijgen. Maar wat tussen de oren zit bij mensen, gaat er niet eenvoudig uit.

Het karakter van Malbec

Het karakter van deze druif in een warm klimaat is wezenlijk anders dan de wijnen uit de herinnering van vroeger. Op fruit gemaakt, soepeler, maar wel intens met kracht van pruimen en bramen. Wanneer de wijn dan ook nog enkele maanden houtlagering mee krijgt, worden de wijnen dikker, geuriger en bijzonder smakelijk.

In Argentinië is een groot aantal uitstekende producenten te vinden. Uw drankspecialist kent ongetwijfeld de wijnen van Trapiche, Kaiken of Bousquet. Vraag hem naar zijn favoriete wijn en vraag dan gelijk met welk gerecht er mooie combinaties te maken zijn. Het is geen geheim dat Argentijnse Malbec een bijzondere affiniteit kent met vlees. Veel vlees. Met een uitstekend stuk “lomo” op de barbecue en een groot glas Malbec komt de lente rap in zicht….