Skip to main content

Alex Lawes, brouwer bij de Rye Brewing Company, gebruikt de tanks van deze brouwerij voor zijn eigen “project on the side” genaamd: Whiplash.

Mocht er een tank niet in gebruik zijn bij de Rye Brewing Company dan gebruikt Alex deze om zijn eigen ideeën en recepten uit te voeren en deze bieren brengt hij dus op de markt onder de naam Whiplash Beers.

Alle bieren worden gebrouwen in een single batch brew, daardoor is er geen core range, geen specials reeks of andere seizoensgebonden lijn. Wat er is, is er en op = op. Alles is gebaseerd op de ingrediënten die voorhanden zijn en de ideeën van dat moment.

De historie
Alex Lawes doet niet alles alleen, zijn vrienden helpen hem vaak met brouwen, verpakken en alles wat er bij komt kijken om de bieren op de markt te krijgen. Daarnaast is er Alan Wolfe, hij is medeoprichter, partner en facilitator van de gehele brouwerij.

Begonnen als thuisbrouwer in het mooie Ierland en winnaar van verschillende thuisbrouwer awards met zeer hoge scores voor zijn bieren. Alex’ eerste stappen in de professionele brouwwereld waren voor Brewtonic en Otterbank, voordat hij de overstap maakte naar de Rye River Brewing Company, waar hij momenteel werkt als hoofdbrouwer.

Er werd al langer gepraat over de bieren van Alex en toen ontstond het ‘side project’ Whiplash. Zijn baas was net zo enthousiast over zijn zij project en zijn bieren. Hij werd medeoprichter van Whiplash en stelde zijn brouwerij ter beschikking aan zijn hoofdbrouwer voor zijn eigen mini-project. Zoals ze zelf zeggen Alex maakt het bier en Alan zorgt ervoor dat het bij jouw in het glas terecht komt. Alex brouwt de bieren, faciliteert alle materialen en ontwerpt, samen met enkele artiesten, de etiketten. Alan zorgt voor het printwerk, het vullen van de flessen, het vinden van brouwcapaciteit en een plekje in de schappen voor het eindproduct.

December 2017
Als Alex en Alan elkaar voor het eerst ontmoeten bij de Rye River in 2015 wisten ze uiteraard niet wat de toekomst hen zou brengen. Waar Alan mede-eigenaar was, kwam Alex net kijken in de professionele brouwerswereld. Alex zou oorspronkelijk maar één jaar bij Rye River Brewing blijven omdat hij zijn vrijheid niet op wilde geven en uiteindelijk iets voor zichzelf wilde beginnen. Hij tekende een contract met een clausule zonder concurrentiebeding, want hij wilde niet gebonden worden, en ze trokken meteen na het tekenen een flesje bier open.

Na een jaar vertrok de hoofdbrouwer van de brouwerij en Alan vroeg Alex om een nieuwe brouwer te zoeken. 24 uur later vroeg Alan of Alex de baan niet wilde hebben. Die in eerste instantie weigerde, omdat hij iets voor zichzelf wilde. Waarna Alan counterde: “Je kan alle materialen binnen de brouwerij gebruiken voor je eigen project.” Waarop Alex toehapte, hij had carte blanche en was de nieuwe hoofdbrouwer van de Rye River Brewing company.

De brouwerij groeide ontzettend hard en er werd zes keer per dag gebrouwen. Er was geen tank, geen ketel of kuip over voor zijn eigen project. Alex had wel al een naam: ‘White Label’. Echter bleek er een ander bedrijf te zijn dat deze naam al gebruikte en dreigde om Alex aan te klagen als hij de naam ook zou gebruiken. Dus werd de nieuwe naam Whiplash, iets wat je bijna overhoudt aan het werk dat ze hadden.

Whiplash’ eerste bier werd een ‘big oily porter’, de Scaldy Porter was geboren. Een thuisrecept dat hij al vele jaren brouwde en wat tot in de perfectie was gegroeid. Het tweede bier werd ‘Surrender tot he Void’ een zachte DIPA. Beide bieren werden tegelijkertijd gelanceerd en werden goed ontvangen.

Er volgden snel drie andere bieren om ervoor te zorgen dat ze nog een beetje op het rechte pad bleven door al het werk. In April 2017 was het dan zover. Alan stapte uit Rye River Brewing en begon als eerste fulltime bij Whiplash. De productie werd opgeschroefd naar drie bieren per maand en zo ontstond de ruimte voor Alex om ook te stoppen bij Rye en te beginnen bij Whiplash. Vorige week, de eerste week van december, was de eerste week van Alex fulltime bij Whiplash.

Zijn advies voor mensen die een eigen brouwerij willen beginnen? Ga werken bij een brouwerij, leer brouwen, leer een brouwerij runnen en als je dan nog leeft, begin je eigen brouwerij!

Begin ook niet met bieren de brouwen die voldoen aan jouw normen, begin gewoon en werk naar die normen toe. Je kunt niet vanaf moment één een heerlijk bier brouwen en een brouwerij kopen. Gebruik andermans ketels, verbeter jezelf en uiteindelijk kom je er ook wel via de lange weg.