Skip to main content

Jaarlijks wordt er wereldwijd 1,3 miljard ton kilo per jaar aan voedsel verspild! Dat is één derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt. Dat kan anders!
Instock zet daarom letterlijk en figuurlijk voedselverspilling op de kaart. Dit doen zij met hun drie restaurant, catering, kookboek en masterclasses. Om nog meer eten te redden, zijn zij inmiddels samen met Brouwerij Troost het avontuur aangegaan om van reststromen bier te maken. Met als resultaat Pieper Bier én Bammetjes Bier! Deze duurzame en heerlijke speciaal biertjes worden gemaakt van, je raadt het al, geredde aardappels en gered brood.
Deze unieke biertjes worden ambachtelijk en lokaal gebrouwen in Amsterdam.

Jaarlijks worden er minstens 340 miljoen kilo aardappels verspild vanwege overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes. Zonde! Daarom maakte Instock een Pieper Bier van geredde aardappels!

Smaak van Pieper Bier
Door de neutrale smaak van de aardappels komt de hopsmaak sterker naar voren. Hierdoor proef je een bloemige bitter die door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale.
Brood wordt op zuivel na het meest verspild in Nederland. Jaarlijks komt dit neer op 380 miljoen kilo brood! Instock is dan ook erg blij dat het gelukt is om gered brood als ingrediënt voor hun Bammetjes Bier te gebruiken: het zomerse zusje van Pieper Bier!

Smaak van Bammetjes Bier
Dit broodbiertje smaakt als een Weizen. Een biertje met een zomers karakter, dat door haar bijzondere receptuur een lichte gisttroebel en een hint van banaan heeft.

Wie is INSTOCK?
Instock staat sinds 2014 bekend om de missie voedselverspilling op de kaart te zetten. De oprichters van Instock zagen als assistent-supermarktmanagers bij Albert Heijn een kans om een betere bestemming te creëren voor de onverkochte supermarktproducten. Met hun restaurants (in Amsterdam, Den Haag en Utrecht), producten en catering geven ze opnieuw waarde aan dit voedsel. Denk bij deze producten aan bijvoorbeeld een rijpe mango, een broccoli met een schoonheidsfoutje en overschotten van vlees en vis. Elke dag bereiden de chefs van Instock zowel ontbijt, lunch, diner als lekkere borrelhapjes van het surplus aan eten.

Bewustwording rondom voedselverspilling
In Nederland ligt de totale verspilling tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo. Eten weggooien kost niet alleen geld; ook alle energie, het water en de landbouwgrond die bij de productie komen kijken, gaan verloren. Dat heeft een enorme impact op het milieu. Daarom vindt Instock het creëren van bewustwording rondom voedselverspilling belangrijk. “Uiteindelijk zou het normaal moeten worden om reststromen en food surplus een zo goed mogelijke bestemming te geven” aldus Selma Seddik van Instock.