Skip to main content

Hof ten Dormaal, gelegen in de Dijle vallei (de lambiek streek), is een Vlaams-Brabantse ‘Farmhouse’ brouwerij. Een boerderij met een brouwerij zeg maar.

In de regio Groot Haacht is de gelijknamige brouwerij (Haacht) uiteraard flink vertegenwoordigd, maar in de luwte ontwikkeld Hof ten Dormaal zich langzaam tot een brouwerij waar men rekening mee moet gaan houden.

Hier is het waar André Janssens en zijn zonen Dries en Jef samen de boerderij én de brouwerij runnen. André, een voormalig accountant, moest door een zware ziekte zijn heil ergens anders gaan zoeken. Een tripje naar de V.S. stond op de planning om de gedachten even te verzetten. Echter bij terugkomst had André een tweedehands brouwketel van 15 HL gekocht. Hij was besmet met brouwkoorts.

In 2009 werd de brouwketel verscheept en geïnstalleerd en begon het grote brouwavontuur. Amber was het eerste bier wat gebrouwen werd en kort daarop volgde ook de bruine en de blonde Dormaal.

Het boerenleven

Het leven van een boer bestaat uit hard werken voor weinig opbrengst en op die filosofie sluit de brouwerij mooi aan. De brouwerij doet dienst als een financieel extraatje. 

Via de boerderij kunnen alle ingrediënten in huis worden geteeld. Van de gerst tot en met de hop, alles komt van eigen land af. Van veld tot in het glas zeggen ze dan. 

Zelfs voor het afval is een bestemming. Want naast akkerland, heeft de boerderij ook een kleine veestapel en die voedt zich met het draf dat over blijft bij het brouwen.

Witlof

Haacht is de regio van de witlof en daarom heeft Hof ten Dormaal een bier ontwikkeld dat naast hop ook gebruik maakt van de wortels van de witlof, het bier wordt toepasselijk “White Gold” genoemd, naar de witlof uiteraard.

Oak aging en barrel aging

Naast de bieren uit de core range heeft Hof ten Dormaal nog drie series wisselende bieren. De Oak Aged serie is er hier eentje van. De naam behoeft niet veel uitleg meer. Het is een serie bieren die op allerlei verschillende eikenhouten vaten wordt gelagerd, Bourbon, Madeira, Sherry, Calvados, Port noem maar op.

De Hof ten Dormaal brouwerij heeft ook enkele barrel aged bieren op de markt, echter worden deze bieren grotendeels gebrouwen voor de Amerikaanse markt. Naast deze Barrel Aged serie is er nog het Taste Lab, een serie bieren waar lekker mee kan worden geëxperimenteerd.

Wilde gist

De boerderij/brouwerij van Hof ten Dormaal ligt in het Pajottenland, thuisbasis van de wilde gist en de lambieken. Uiteraard brouwt Hof ten Dormaal dan hun eigen zure bieren. De Zure van Tildonk bieren. Vernoemd naar de oude gemeente Tildonk, momenteel onderdeel van fusiegemeente (Groot) Haacht.