Skip to main content

GESCHIEDENIS VAN DE BROUWERIJ
Het bestaansrecht van brouwerij het Anker dateert uit de 15de eeuw toen er voor het “krankenhuis” op de begijnhof bier werd gebrouwen.

In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij en bouwt er een moderne brouwerij met stoomketel. De liefde voor het vak liggen aan de basis voor de terugkeer naar de tradities en het brouwen van speciale bieren.

In 1990 neemt Charles Leclef, 5e generatie, de brouwerij over en worden belangrijke investeringen gedaan. Het geheel van gebouwen en materialen wordt gerestaureerd en vernieuwd. Ze openen in hetzelfde jaar binnen de muren van de brouwerij een 3-sterren hotel: een uniek concept in België.

Eind 2010 werd de vernieuwde brasserie geopend en de rondleidingen door de brouwerij herstart. Eveneens in 2010 werd in Blaasveld, in de 17-eeuwse familiehoeve, een volwaardige whisky-stokerij opgebouwd en in gebruik genomen: de Gouden Carolus Single Malt werd in 2013 op de markt gebracht en heeft intussen al meerdere internationale prijzen gewonnen.

Ondertussen verwierf de brouwerij internationale bekendheid, wordt er naar meer dan 30 landen geëxporteerd en worden de bieren wereldwijd gelauwerd. Getuige hiervan de vele internationale prijzen en onderscheidingen die de brouwerij in ontvangst mocht nemen.

KIJKJE IN DE BROUWZAAL
De brouwzaal bestaat uit drie ketels uit 1946 en een wortfilter uit 2014. De ketels zijn vervaardigd uit rood koper en zijn met de hand “gehamerd” tot de bestaande vormen. De capaciteit bedraagt 3000 kg storting. Hiermee werden er vroeger brouwsels van 250 tot 300 hl pils vervaardigd. Vandaag brouwen wij 110 hl per brouwsel gezien de huidige bieren van een veel hogere densiteit zijn.

GOUDEN CAROLUS
De Gouden Carolus reeks vindt zijn oorsprong in de rijke Mechelse traditie. Elke Belgische stad had haar brouwerijen en eigen stadsbier. Zo dronken de Mechelaars “den Mechelschen Bruynen”. Mechelen, in die periode hoofdstad van de Nederlanden, had haar brouwersgilde en de leden stonden op hun eer van brouwer om voor de Keizer het beste bier te brouwen. Een oude Mechelse kroniek meldt dat dit Groot Keizersbier, “Gouden Carolus” genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel, vooral bij de vossenjacht werd gedronken “daar dit zowel de ruiters als de paarden in volle vuur bracht en ze deed galopperen zodat de jacht steeds in beste stemming verliep”.

MANEBLUSSER
Brouwerij Het Anker besloot voor de Mechelaars een vlot drinkbaar stadsbier te brouwen, dat toch voldoende pit in zich heeft om met volle teugen van te genieten. Er werd gekozen voor de Maneblusser: een blond bier van 5,8% alc. vol. met een licht citrus aroma en een fijne afdronk, gebrouwen volgens de traditionele methode van hoge gisting.

De naam “Maneblusser” lag voor de hand… In de nacht van 27 op 28 januari 1687 wierp de maan haar gloed op de spits van de St.Romboutstoren die in de nevel gehuld was. “Brand, de toren staat in brand!” riep een dronkaard. De noodklok werd geluid en iedereen snelde ter hulp. Nog vóór de spits bereikt werd, schoof de maan zachtjes door de nevel en sindsdien zullen de Mechelaars voor altijd “de Maneblussers” blijven.