Skip to main content

Een Belgische brouwerij midden in Nederland!

Om en nabij Baarle-Nassau en Baarle-Hertog liggen enkele percelen die behoren tot het Belgische grondgebied. En laat nou precies op één van die percelen een brouwerij staan, gerund door Nederlanders, maar officieel Belgisch.

Brouwerij “De Dochter van de Korenaar”, het ligt enkele kilometers in Nederland, maar het is officieel een stukje België. Snapt u het nog?

Keizer Karel V
Ondanks de verwarrende locatie en of het nou wel of geen België is, is de brouwerij beroemd om een andere reden. Namelijk de naam,  “De Dochter van de Korenaar” verwijst naar een uitspraak van Keizer Karel V, die liever ‘het sap van de korenaar’ dan het ‘bloed van de druiventros’ drinkt. Met andere woorden, hij dronk liever bier als wijn. En naast de bedenker van de naam van de brouwerij, zorgde deze uitspraak er ook voor dat Keizer Karel V de eer kreeg om de beschermheilige van het Belgisch brouwersgilde te worden.

De Dochter van de Korenaar
Maar laten we het nu over de geschiedenis van de brouwerij gaan hebben. Jarenlang droomde Ronald Mengerink en zijn vrouw Monique de Baat van een eigen brouwerij. In het jaar 2000 besloten ze om een achterstallige woning in Bretagne (Frankrijk) te kopen en dit ‘krotje’ compleet te verbouwen en om te toveren tot een waar huis. Nadat ze in 2007 het huis zeer snel hebben kunnen verkopen kochten ze de locatie aan de Pastoor de Katerstraat. Het aangrenzende magazijn werd tevens gekocht en ingericht als brouwzaal.

Nu tien jaar later hebben ze alweer voor de derde keer uitgebreid en hebben ze ook voor de derde keer hun capaciteit opgeschroefd.

De Dochter van de Korenaar is vooral bekend om de vele specials waarover het beschikt en om de smaakvolle bieren met een laag alcoholpercentage. De brouwerij won al diverse prijzen, waaronder de door Zythos uitgereikte consumententrofee. Zythos is een Belgische vereniging van bierliefhebbers.

De brouwerij bestaat binnenkort tien jaar, en er gaan geruchten over een jublieumbier dat in de pijplijn zit.