Skip to main content

Double Dragon, Hadouken, Sonic Boom, Super Saison, Vince en Jules, Project Mayhem. Het is niet echt een verrassing waar de inspiratie van Tiny Rebel vandaan komt. De jaren negentig!

Brouwerij Tiny Rebel

We hebben het hier over de Tiny Rebel brouwerij uit Newport, Zuid-Wales. In 2003 zijn Brad Cummings en Gazz Williams begonnen als hobbybrouwers, thuis in hun eigen garage.

De bieren vielen al snel in de smaak bij vrienden en familie en reikhalzend werd er uitgekeken naar elke nieuwe batch bier. De recepten lagen er, dus waarom zouden Brad en Gazz niet professioneel gaan brouwen? Dus werd er aan een business plan gewerkt en toen dit af was, was er nog één groot vraagteken. Hoe gaan we de brouwerij noemen?

Brad en Gazz vielen altijd al op door hun rebelse karakter en voorliefde voor de urban jaren ’90 cultuur. Daarnaast begin je uiteraard als kleine brouwerij dus besloten ze deze twee feiten te combineren: Een kleine brouwerij met een rebels karakter, Tiny Rebel was geboren! Nu de stijl nog. Newport was een robuuste stad, een beetje aan de grove kant en er was een heuse graffiti cultuur. Dit wordt, in combinatie met de jaren ’90, de stijl waarin Tiny Rebel hun bieren gaat presenteren.

De eerste bieren van de brouwerij

Op 16 februari in 2012 was de kogel door de kerk en lanceerde Tiny Rebel hun eerste twee bieren: FUBAR en URBAN IPA. Daarna raakte alles in een stroomversnelling, er volgden nog vele bieren (waaronder gerenommeerde namen als CWTCH en DIRTY STOP OUT) en in 2013 besloten ze om een ‘ice cream truck’ te kopen, deze te vullen met bier en hiermee naar het ‘Great Welsh Beer & Cider Festival’ te rijden. Hier schreven ze zich in en gingen ze, compleet uitverkocht, naar huis met zowel een bronzen, zilveren én gouden medaille. Tiny Rebel was de eerste brouwerij die dit presteerde!

Datzelfde jaar opende de brouwerij hun online shop en openden ze het Urban Tap House in Cardiff (de hoofdstad van Wales), hun eerste bierbar. In het jaar 2016 bereikte Tiny Rebel de maximale capaciteit van hun brouwerij, dus werd er besloten om een nieuwe brouwerij te bouwen. Deze is in 2017 opgeleverd en heeft een capaciteit van 5 miljoen liter per jaar. Hier werden ook de eerste bieren afgevuld in blik.

Momenteel heeft Tiny Rebel een core range die bestaat uit vijftien verschillende bieren. Naast de core range is er nog een serie seasonals, limiteds en collabs. In totaal heeft Tiny Rebel meer als 100 verschillende bieren gebrouwen. Vraag Uw Drankspecialist naar de bieren van Tiny Rebel en andere vergelijkbare brouwers!