Skip to main content

We stormen alweer op de feestmaand december af. Dus zijn we weer druk bezig met het kerstdiner en alles erom heen. En als we eindelijk bedacht hebben welke gerechten we dit jaar gaan aansnijden moeten we natuurlijk ook nog de juiste wijnen er bij zoeken. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Vandaar dat we voor jullie vijf tips hebben voor de beste wijnen bij het kerstdiner.

Tip 1: Houd het simpel

Combineren van wijnen met eten is geen harde wetenschap. Uiteindelijk gaat het erom dat het lekker smaakt. Combineer daarom wijnen en gerechten met elkaar die vergelijkbaar zijn in smaak en textuur. Alleen op deze manier krijg je de beste wijnen bij het kerstdiner. Gerechten met een zachte smaak vragen om een wijn met een zachte smaak. Volle en rijke gerechten combineren juist met wijnen die vol van smaak zijn. Neem bijvoorbeeld een mooi gegaarde eendenborst, deze voelt zich absoluut niet prettig als ie in de mond gezelschap krijgt van een zware tanninerijke rode wijn. Maar een lichte fruitige wijn, gaat ook het gevecht niet aan met een gerecht dat vol van smaak is. Je kunt pas echt genieten als ze elkaar aanvullen en versterken.

vijf-tips-wijnen-kerstdiner-2
Tip 2: Typeer je gerecht

Geef één naam aan de belangrijkste smaak van je gerecht. Is het zout of is het juist een zoete smaak die overheerst? Is het gerecht pittig, kruidig of juist zacht en smeuïg? Combineer je wijn en gerecht dan op die ene naam. Neem een pittig gerecht, hiervoor gebruikt men een wijn met een zoetje, om de pittigheid iets te temperen. Zit er meer vet in het gerecht? Dan brengt een wijn met een zuurtje (zoals een Sauvignon Blanc) het geheel weer in balans. Dit geldt overigens ook voor een rode wijn met meer dan gemiddele tannines. Heb je een zoet gerecht? Laat deze nog lekkerder smaken door een wijn te kiezen met de nodige zoetheid.

Tip 3: Te zware wijnen

Kies niet alleen maar zware wijnen. Een 4- of 5-gangen diner is al een hele zit. Schenk je ook nog een forse wijn bij elke gang, dan wordt het al snel too much. De gesprekken zullen wellicht gezelliger worden, maar wees voorzichtig of vermijd zware wijnen met veel alcohol (13 – 15%) en wijnen met veel tannine. (Bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon en Tempranillo)

Tip 4: Denk aan de presentatie

Hoeveel glazen heb je precies nodig? We beginnen met het glas voor het aperitief, nummer een, dan hebben we nog een glas voor de witte wijn dat is nummer twee. Vervolgens nog een glas voor de rode wijn, dat is drie. Hierna nog een glas om het dessert te begeleiden en zitten we al op nummer vier. En niet te vergeten een glas voor het broodnodige water, dat is vijf. En optioneel nog een glas voor het digestief, en dan zitten we al op 6 glazen.

Nu nog de juiste dekvolgorde. Begin met het plaatsen rechts boven het bord, het glas voor de eerste wijn zet je het meest rechts. Het waterglas plaats je voor het meest rechtste glas of achter de wijnglazen. Je kunt er voor kiezen om het glas voor de dessert wijn pas neer te zetten bij het inschenken. Uiteraard geldt het laatste altijd voor het digestief glas. En haal altijd de glazen weg als hun rol is vervuld.

vijf-tips-kerstdiner-wijnen
Tip 5: Vier uitgekozen wijnen bij het kerstdiner

Kom je er toch niet helemaal uit? Graag geven wij jullie vier suggesties voor bij de verschillende gangen.

Bij het voorgerecht (indien dit gerecht licht en strak van smaak is): kun je kiezen voor een droge witte wijn. Bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika.

Bij het tussengerecht (wanneer dit gerecht iets romiger van smaak is dan het voorgerecht): kies dan voor een wijn op basis van de druif Chardonnay of een combinatie van meerdere druiven. Kies hierbij geen wijn die hout gelagerd is. De wijn voor het tussengerecht mag iets voller van smaak zijn dan het voorrecht, dit zorgt voor een mooie opbouw.

Voor bij het hoofdgerecht (bijvoorbeeld bij een mooi zacht vlees): kies hier geen zware tanninerijke wijn met veel alcohol voor. Je kunt beter voor een lichtere en zachtere wijn kiezen zoals wijnen op basis van Merlot of Malbec.

Voor bij een heerlijk zoet nagerecht: kies een wijn die net zo zoet is van smaak. Als het toetje zoeter is smaakt de wijn al snel zurig en andersom. Betaalbare zoete wijnen zijn: Monbazillac, Muscat de Beaumes-de-Vinese en Beerenauslese.

Santé!