Skip to main content

Gegrilde mosselen in een roomsaus met zoete aardappel

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

2 kg mosselen
2 kg zoete aardappelen
1 bos lente ui
1 gele paprika
1 flinke ui
2 tenen knoflook
1/2 bos peterselie
4 el bloem
1/2 ltr kippenbouillon
Scheut volle melk
Roomboter
Scheut fino sherry
Olijfolie
Peper en zout

Bereiding:

Spoel de mosselen in ruim koud water goed af. Haal de beschadigde schelpen eruit, evenals de schelpen die open blijven staan. Schelpen die drijven zijn goed, tijdens het openen van de verpakking hebben ze lucht gehapt. Als er een schelp open blijft staan, tik er licht op en als de schelp zich niet sluit binnen vijf minuten, deze ook verwijderen. Stook de bbq op tot 200 graden. Leg de mosselen op het rooster en spreid ze goed uit. Laat grillen totdat ze open staan, haal eventueel schelpen die eerder open gaan er van tevoren uit. Laat ze even afkoelen en haal ze uit de schelp. Bewaar drie mooie in de schelp voor de garnering.

Snij de ui, paprika en lente ui fijn, evenals de knoflook. De knoflook niet in een pers, dan gaat het veel teveel overheersen. Verhit een scheut olijfolie en bak de ui, knoflook, lente ui en paprika aan totdat het licht begint te kleuren. Voeg dan de bloem toe en roer goed door op een middelmatig vuur. Blus dit af met een scheut sherry en koude melk. Roer weer goed door en voeg eventueel wat bouillon toe als de saus te dik blijkt. Voeg dan de mosselen toe en spatel voorzichtig door, zodat de mosselen heel blijven. Breng op smaak met peper en zout.

Schil de zoete aardappel twee maal, zodat de bittere witte onderschik eraf is en er een mooie oranje wortel te zien is. Snij dit in blokjes en kook kort in zout water, net aan gaar. Giet af en voeg een klontje roomboter toe. Schud even door en zet afgesloten weg.

Hak de peterselie grof met een scherp mes.

Schep in een ruime schaal en garneer met wat stukjes zoete aardappel, de mosselen in de schelp en de peterselie.

De gekoelde Sauvignon Blanc van Domaine Malet is een prima combinatie met dit romige gerecht. De zachte zuren in de wijn worden omgebouwd tot een mollige, maar frisse smaak.

Prosit,
Ab Tamis, chef kok van de Wijnproevers.