Skip to main content

Heeft u een fles Galopine?
Als ik niet toevallig een week daarvoor gelezen had dat dit een synoniem voor de druivensoort Viognier is, dan was ik hier nooit opgekomen. Wel weet ik dat Viognier enorm aan populariteit wint!

Viognier is relatief onbekend en lastig te verbouwen witte druivensoort dat pareltjes van wijn kan opleveren. De bekendste wijnen van deze soort komen uit de noordelijke Rhône, zoals Condrieu en Château-Grillet. Beide bestaan voor 100% uit Viognier.

Viognier houdt van droge en arme granietbodems en is resistent tegen droogte. De productie per hectare is uitzonderlijk laag en bedraagt vaak minder dan 30 hectoliter per hectare. De wijn heeft een gouden tint en bezit vaker een wat hoger alcoholgehalte. De wijnen zijn droog, hebben een laag zuurgehalte en bezit een typisch bittertje in de afdronk. Hij is uitzonderlijk geparfumeerd en vertoont geuren van honing, perzik, abrikoos, acacia en specerijen. De wijnen worden bij voorkeur jong gedronken.

Ook in het zuiden van Frankrijk (Ardèche en Languedoc-Roussillon) vinden we regelmatig Viognier. Zowel in een blend met bijvoorbeeld Chardonnay, maar ook als een zogenaamde mono-cépage. Buiten Frankrijk vinden we de beste resultaten terug in Australië en Zuid-Afrika en ook wordt er op kleine schaal wel eens een “late harvest” wijn van geproduceerd.

Vanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten zoals uit de Thaise en Vietnamese keuken. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering laat de wijn ook goed samengaan met zachte Franse kazen. Vraag Uw Drankspecialist welke Viognier hij in het assortiment heeft zitten en ontdek deze witte parel.