Skip to main content

In de Wijngids hebben drie Nederlandse Masters of Wine de 400 lekkerste wijnen onder de 25 euro geslecteerd. Er zijn maar liefst 26 wijnen geselecteerd uit het assortiment van de Wijnproevers! Deze lichten wij de aankomende maanden uit. Wat dacht je van deze overheerlijke Roter Veltliner Klassik van Weingut Leth? Deze wordt door Cees beoordeelt met maar liefst een 9-.

Weingut Leth Roter Veltliner Klassik

Weinhut Leth, Roter Veltliner, Klassik

Wagram, Oostenrijk, 2018 | Roter Veltliner

Roter Veltliner is de pater familias van alle Veltliners en kom je in diverse gedaantes tegen (Weissroter, Brauner, Silberweißer Veltliner en Gelbling). Als super inheemse druif speelde het een rol bij de kruisingen voor neuburger, zierfandler en rotgipfler.

Ondanks zijn unieke karakter loopt het totaal areaal van roter veltliner (200 hectare, oftewel 0,4 procent van het Oostenrijkse totaal) consistent terug. Dat komt allereerst omdat de terroirs die geschikt zijn voor roter veltliner dezelfde zijn die het ook goed doen voor grüner veltliner – de koningin onder de Oostenrijkse druiven.

Ten tweede is het een buitengewoon gevoelig druifje wat vooral vorst en schimmel betreft. Ook moet je de opbrengsten sterk beperken anders hou je alleen zuurtjeswater over. Maar dan krijg je ook iets als deze Leth met zijn geur van ananas, perzik en meloen, gevolgd door abrikozenjam, galiameloen, venkel en vuursteen in de mond, met volle body en lange afdronk.