Skip to main content

In de Wijngids hebben drie Nederlandse Masters of Wine de 400 lekkerste wijnen onder de 25 euro geslecteerd. Er zijn maar liefst 26 wijnen geselecteerd uit het assortiment van de Wijnproevers! Deze lichten wij de aankomende maanden uit. Vandaag aandacht voor deze Cabernet Sauvignon uit de Barossa Valley in Australië van Langmeil Estate. Deze ‘Blacksmith’ wordt beoordeeld door Master of Wine Cees met een 9-!

Langmeil Estate, ‘Blacksmith’ Cabernet Sauvignon

Barossa Valley, Australië, 2016 | Cabernet Sauvignon

In 1842 arriveert een 32-jarige Duitse Smid, Christian Auricht, met vrouw en kinderen. Hij is dan al vier keer intercontinentaal verhuisd, op zoek naar godsdienstvrijheid.

De nederzetting die hij sticht heet Langmeil, al snel een regionaal handelscentrum. Op de plek van de originele smederij staat nu de Langmeil wijnkelder van de Lindner familie. Auricht leeft nog voort in de Freedom-wijngaard met door hemzelf aangeplante stokken uit 1843 – waarschijnlijk de oudste shiraz-stokken ter wereld. Sinds die tijd is de familie Lindner trouw aan de Barossa Valley.

Deze cabernet-sauvignon is dan ook een ‘multi Barossa sub regionale’ blend: 90 procent afkomstig van Barossa zelf en 10 procent Eden Valley – dat tegenwoordig ook wel ‘greater Barossa’ heet.

De Blacksmith Cab heeft een neus van rijke cassis, vanille, kokos en bosbes. Gespierde smaak met weer volop zwarte bes en kers, mooie eiktoets, stevige tanninelading, maar ook grote fraîcheur. Klassewijn.