Skip to main content

Voor wie van wielersport houdt is het geen nieuws. Paolo Bettini heeft als bijnaam ‘De Krekel’. Hij kreeg deze vanwege zijn postuur en wat zenuwachtig gedrag. Hij veroverde echter een heleboel prijzen op zijn fiets; tweemaal wereldkampioen, tweemaal Italiaans kampioen, tweemaal het puntenklassement in de Giro d’Italia en ook nog olympisch kampioen. In 2008 stopte hij als professioneel wielrenner.

De krekel is echter ook de naam van een witte druivensoort die voorkomt op Sicilië. In het westen van het eiland staat deze al sinds 1897 aangeplant en wordt nog steeds gebruikt, samen met onder andere Inzolia en Cataratto, in de wereldberoemde Marsala wijn. Hoewel in Italië (en Amerika) Marsala nog heel veel verkocht wordt, is dit in Nederland een klein artikel.
Tot eind jaren ’90 had Grillo naast Marsala geen eigen recht van bestaan. Het is in de basis geen druivensoort met een enorme complexiteit of hoogstaand bewaarpotentieel.

Modern
Maar wie is er niet in voor een niet te ingewikkeld glas terraswijn? Zonnig, barstend van het fruit voor onmiddellijk drinkplezier? Veel grotere producenten zagen hier wel markt in en dat blijkt een vooruitziende blik. Veel fruit in de neus; met perzik, ananas en peer en aangename zuurgraad en een florale toets. De prijzen vallen allemaal erg mee en dat is een plezierige bijkomstigheid.

Bij de lokaal gevangen octopus en ander lekkers uit de zee smaakt dit uitstekend en ook als dorstlesser op een tuinfeest staat deze krekel zijn mannetje. Japie Krekel kwam ook terecht op een eiland en wist te ontsnappen. Wij zijn blij dat ook deze krekels het eiland verlaten en de weg naar ons hebben weten te vinden.

Vraag uw Drankspecialist eens naar hun wijnen van deze druif. Wellicht een leuk idee om weer eens een glas Marsala als aperitief te drinken!
Er is een groot aantal (grote) producenten die moderne Grillo maken. Bekende namen zijn onder andere: Mezzacorona, Donnafugata, Feudo Arancio & Curatolo Arini