Skip to main content

Château Petrus is wellicht het bekendste wijnhuis uit de Bordeaux, die vaak samen met de zogenaamde vijf Premier Cru’s uit de Médoc in een adem wordt genoemd. Petrus komt echter uit Pomerol, een dorpje dat geen officiële classificatie kent. Het prestigieuze château is eigendom van de familie Moueix, die ook Château La Fleur-Petrus, Trotanoy, Lagrange, Hosanna (allen gelegen in Pomerol) en Château Magdeleine (Saint-Émilion) bezit.

De wijngaard is ruim 11 hectare groot, aangeplant met voornamelijk merlot en een klein beetje cabernet-franc (5%). Het ligt precies in het midden van het plateau van Pomerol, waar de bodem vrijwel volledig uit ijzerhoudende klei bestaat. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 45 jaar. De gemiddelde productie per jaar is 2.500 kisten van 12 flessen.

Pomerol
Pomerol is een van de kleinste appellaties van Bordeaux en de enige die geen eigen classificatiesysteem bezit. Dit gaf de wijnbouwers van Pomerol een zekere vrijheid en het is tegenwoordig de internationale wijnhandel die via de prijs de hiërarchie in Pomerol bepaalt. Drie wijnen staan bovenaan de lijst: Lafleur, Petrus en Le Pin.

Pomerol ontwikkelde veel later dan Saint-Emilion en de eerste aanplantingen dateren van de 18e eeuw. Het lag op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, getuige de afbeelding van de Sint-Jakobsschelp op de kilometerpalen en de regionale wijngilde, de Hospitaliers de Pomerol. Dankzij de nabijheid van de stad Libourne werden wijnen van Pomerol richting heel Europa verscheept (Pomerol is nog steeds heel populair in België), maar de faam die ze vandaag genieten kwam er pas na de Tweede Wereldoorlog.

Vraag uw Drankspecialist welke exclusieve wijnen hij in het assortiment heeft!

chateau-petrus-post