Skip to main content

In de Wijngids hebben drie Nederlandse Masters of Wine de 400 lekkerste wijnen onder de 25 euro geslecteerd. Er zijn maar liefst 26 wijnen geselecteerd uit het assortiment van de Wijnproevers! Deze lichten wij de aankomende maanden uit. Wat te denken van deze overheerlijke Blaufränkisch wijn van Prieler, de Leithaberg wordt met een 9- beoordeeld en kan niet ontbreken in deze selectie. 

Prieler, Blaufränkisch, Leithaberg

Burgenland, Oostenrijk | Blaufränkisch

Blaufränkisch geeft klassieke wijnen, zeker die van de Leithaberg aan de rand het Neusiedler steppemeer. Warme wind van het meer stimuleert de rijping terwijl de bergen ’s nachts forse temperatuurdalingen veroorzaken en dus fruitigheid, frisheid en finesse toevoegen. De bodems bestaan uit krijt en leisteen.

Het gebied Leithaberg behoort tot de oudste wijnbouwzones ter wereld; er zijn druivenpitjes gevonden in een Keltisch graf uit de achtste eeuw voor Christus die het oudste bewijs van wijnbouw in Midden-Europa vormen.

Blaufränkisch heeft iets weg van Médoc, verdraagt (nieuw) eiken erg goed en heeft een uitstekend bewaarpotentieel. Daarnaast combineert Blaufränkisch dieprood fruit met peperachtige kruidigheid, zoals deze Prieler zo goed illustreert met zijn rijk geschakeerd parfum van rode bes, pruim en groene peper, in de mond gevolgd door een elegante, maar ook kruidige smaak met impressies van rood pitfruit, specerijen en rijpe tannine. Sappig met een toets van dropjes in de afdronk.