Skip to main content

In de Wijngids hebben drie Nederlandse Masters of Wine de 400 lekkerste wijnen onder de 25 euro geslecteerd. Er zijn maar liefst 26 wijnen geselecteerd uit het assortiment van de Wijnproevers! Deze lichten wij de aankomende maanden uit. Cees beoordeelt deze heerlijke Cabernet Sauvignon van Domaine Paul Mas met maar liefst een 9-.

Château Paul Mas Clos des Mures

Domaines Paul Mas, Grande Reserve

Languedoc, Frankrijk, 2017 | Cabernet Sauvignon

Het is verbijsterend hoe veel minachting de Fransen om drie simpele woordjes kunnen verpakken: ‘vins de cépages’ (wijnen van één druivenras).

Ze vinden het vineuze equivalent fast food. In Frankrijk worden monocépages beschouwd als imitatiepoging van de Nieuwe Wereld. ‘Waarom zou je junkfood willen eten als er ook een driegangen maaltijd op de kaart staat?’ vroeg een wijnmaker uit Bordeaux me onlangs op retorische toon.

Eenzelfde hooghartige houding valt de meeste Vins de Pays ten deel die immers vaak gemaakt zijn van één ras. Vergeet echter moet dat veel top appellations in Frankrijk (Elzas, Beaujolais, Bourgogne en Loire) ook gemaakt zijn van één ras. De meeste daarvan verhinderen echter dat de druif op het etiket wordt gezet, want alle aandacht moet naar de herkomst.

Ik heb nul minachting voor deze cabernet met zijn geur en smaak van zwarte bes en gedroogde kruiden, mokka en verbluffende concentratie in de mond met rijpe tannine.