Skip to main content

Een drankje voor je geliefde? Of een roos? Een romantisch diner bij kaarslicht? 14 februari is het Valentijnsdag, een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven.

Het onstaan van Valentijnsdag

Lang, lang geleden (in het jaar 270) leefde er eens een Romein. Het was een jonge Romein met de naam Valentijn. Zijn beroep? Priester. Hij leefde in een tijd waarin de Romeinen een zware strijd met de Goten uitvochten. Keizer Claudius II kon in deze strijd geen manschap missen. Hoge eisen stelde de keizer aan zijn strijders.

Zo verbood hij zijn soldaten te trouwen. De gedachten aan vrouwlief en thuis zouden alleen maar afleiden. Op een dag kwam een jong stel bij priester Valentijn. De man was een heidense soldaat. De vrouw een gelovig Christen. Kon Valentijn deze geliefden niet huwen? In strijd met de wetten van keizer Claudius II verbond de priester de twee in het echt. Dit nieuws verspreidde zich al snel door het Romeinse Rijk. Meer en meer verliefde stelletjes klopten op de deur van Valentijn. Tegen de wil van keizer Claudius II in, huwde priester Valentijn verliefde stelletjes.

Maar ook de keizer kwam het nieuws ter ore. Hij gaf zijn soldaten de opdracht de ‘liefdespriester’ op te pakken en voor te leiden. Eenmaal voor de keizer trachtte Valentijn de keizer te bekeren. Tot op het bot beledigd voelde Claudius II zich. Hij beval Valentijn te martelen. Zo geschiedde. De soldaten martelden Valentijn urenlang. Maar de priester gaf geen krimp. De soldaten zagen nog maar één oplossing: onthoofding! Vlak voor zijn hoofd viel, zag de gelovige kans de dochter van een van de gevangenisbewaarders een briefje toe te steken. ‘Van je Valentijn!’ Wanneer deze tragedie plaatsvond? Op 14 februari!

Er zijn nog een aantal andere invalshoeken en historische achtergronden. Deze kunt u met wat zoekwerk op internet of in de geschiedliteratuur vinden. We hebben meer nagedacht over passende dranken bij wijnproevers.nl. We zien natuurlijk veel (rosé) bubbels en chocolade-likeuren voorbij komen maar probeer ook eens wat anders.

Met welke fles verras jij je geliefde met Valentijnsdag?

Wellicht bekend is een rode wijn uit de Beaujolais, één van de 10 cru’s uit dit prachtige gebied; Saint-Amour. Deze fruitige wijn komt uit het zuidelijke gedeelte van de Bourgogne (de Beaujolais), vlak voordat het gebied over gaat in de Rhône. De druivensoort is Gamay. Meer introductie heeft deze wijn niet nodig, uw vakspecialist kan er alles over vertellen.

Of verras jij je geliefde liever met een passend bier?

Wilt u uw geliefde verrassen met een passend bier, dan kunt u natuurlijk ook op zoek naar een aansluitende naam zoals bijvoorbeeld “Bee My Valentine” van brouwerij To Øl. Dit bier is echter lastiger verkrijgbaar dan bijvoorbeeld een fles LUCIFER, van Brouwerij het Anker. Hiermee kunt u zelf de liefde ontsteken…
Wat altijd in de smaak valt voor (met name) dames is een lekkere likeur. We denken dan bijvoorbeeld aan de Licor 43, Cointreau of Grand Marnier. Nieuw is de likeur Liquorccino. Liquorccini neemt je mee op een reis door Toscane en waan jezelf tussen de olijfbomen op het idyllische platteland. Als dat niet genoeg inspiratie is…