Skip to main content

Rotterdam heeft er weer een nieuw drankje bij: STOOKOLIE 010. De vijf vrienden Joost, Silvia, Han, Paul en Henny, die de drank bedachten zijn allemaal kunstenaars uit de nul-generatie. Pratend over het oude karakter van de havenstad ontstond STOOKOLIE 010; een krachtige drank die het karakter van Rotterdam weerspiegeld. Silvia, kunstenares, beeldhouwer en medebedenker van Stookolie, vertelt je alles over dit nieuwe product.

Het onstaan

De groep praatte dagen met elkaar over Rotterdam en de haven. Zo vonden ze dat de oorlog en de wederopbouw veel heeft betekend voor de stad. ‘’Rotterdam is in de jaren tachtig veranderd in een ruwe stad. Er was veel werkeloosheid, leegstand, prostitutie en junkies. Rotterdam is nu helemaal opgeruimd. De haven is verdwenen uit het centrum en Rotterdam is een toeristische trekpleister aan het worden’’, vertelt Silvia.

STOOKOLIE 010 is een drank voor iedereen met heimwee naar de ruige stad. Een roetzwarte drank: ‘’want Rotterdam was na de oorlog een stad van arbeiders, zweet en roet. De huizen waren allemaal dichtgetimmerd, wachtend op herstel van het bombardement.’’ De oorlog maakte veel indruk: “Waarom zou je je mooie jurk nog tot de kerst bewaren? Trek hem nu aan! Morgen valt misschien wel die bom. Met deze gedachten zijn we ook met STOOKOLIE 010 begonnen.’’

Het team begon een aantal jaar geleden aan hun eigen product. ‘’We wisten niet waar we aan begonnen, maar we deden het gewoon. Dat is ook een beetje onze mentaliteit vanuit het punkverleden. Zo konden we ook allemaal niet zingen of gitaarspelen, maar zaten we wel allemaan in een bandje. Eigenlijk is Stookolie op diezelfde manier ontstaan. Gewoon doen’’, vertelt Silvia enthousiast.

Gewoon vanuit de kofferbak

Maar in het ‘gedoe’ met vergunningen hadden de Rotterdammers geen zin. Ze ontwikkelden een drankje en gingen het verkopen uit de kofferbak van de auto. ’Het smaakte in het begin echt he-le-maal nergens naar”, lacht Silvia. “Maar we hadden een mooi flesje gemaakt en droegen mooi gestylde outfits uit de visserij met lange zwarte olieschorten. We waren eigenlijk meer een bezienswaardigheid dan een drank. Alleen al door dat imago verkochten we zo’n 200 flessen, terwijl het helemaal niet lekker was. We wilden natuurlijk wel verder met Stookolie, maar dan moest het wel legaal en lekker zijn. We zijn met verschillende destilleerderijen in gesprek gegaan. Hier kwam Herman Jansen uit; een familiebedrijf gevestigd in Schiedam dat veel ervaring heeft met beginnende merken. Veel experimenteren, puzzelen en proeven later was daar STOOKOLIE 010.’’

Stookolie wordt een dubbele hartversterker genoemd. Het bevat 45% pure alcohol en is goed gekruid met zwarte peperkorrels. ‘’Zwarte peper is niet alleen pittig. Het heeft veel meer: kruidige smaken, houtsmaken, vleugjes van anijs en vanille,’’ vertelt Silvia. Het is wel het leukst om STOOKOLIE 010 te drinken als hij net uit de vriezer komt, dan komen de kou en hitte tegelijk. STOOKOLIE 010 is bedoeld om te drinken als shot. Maar je kunt hem ook mixen met tonic of als cocktail drinken. ‘’De peper en het bittere van de tonic matchen, dat is heerlijk. Misschien wordt STOOK-tonic wel de nieuwe Rotterdamse versie van gin-tonic’’.