Skip to main content

Pecorino? Is dat niet een kaassoort? Pecorino Romano is de volledige naam van de welbekende kaassoort en onze Pecorino is een herontdekt druivenras uit de Abruzzo/Marche. 

Beide Pecorino’s zijn afgeleid van hetzelfde woord: pecora, “schaap” in het Italiaans. De verbinding met de kaassoort is logisch maar die met de druif minder voor de hand liggend. De Italiaanse folklore leert ons dat de schapen een bijzondere voorliefde hadden voor deze druivensoort wanneer ze tussen de wijnstokken gedreven werden van weide naar weide.

Hoe Pecorino ontdekt werd

Begin de jaren 80 deed een zekere meneer Guido Cocci Grifoni onderzoek naar autochtone druivensoorten in de Marche streek. Zijn onderzoek was deels gericht op het redden van dit erfgoed maar hij zocht ook naar druivensoorten met meer expressie dan de lokale Trebbiano en Malvasia. Na een uitgebreid boekenonderzoek kwam Guido uit bij de 80 jaar oude meneer Cafani. Op zijn land troffen de onderzoekers nog een aantal Pecorino struiken aan. Pas rond de laatste eeuwwisseling werd de druif officieel erkend in de DOC Abruzzo en in DOCG Ofida.

Hoewel er een brede stijl pecorino op de markt is, kenmerkt de geurende witte wijn zich met veel wit rijp fruit in de neus. Hij heeft doorgaans een volle, ronde en sappige smaak met een gelaagde complexiteit. Sommige wijnen van de pecorino kunnen goed ouderen, tot wel 10 jaar. Mooie combinatie bij de pasta carbonara, geroosterde kippenpootjes of “spicy” gamberi.

Vraag uw drankspecialist eens naar deze en andere relatief onbekende druivensoorten.