Skip to main content
Geschiedenis Brouwerij

Rond 1125, in het stadje Le Rœulx, stichtten jonge gelovigen de Abdij van Saint-Feuillien. De Ierse monnik die de streek kwam kerstenen werd er op een oktoberavond in het jaar 655 vermoord. Sindsdien kwamen talloze pelgrims op deze plaats hun martelaar vereren. Elke ochtend kleurde de dauw bloedrood.

Zeven eeuwen lang was de abdij een centrum voor gebed en studie, maar ook een economische, administratieve en culturele spil. Dertig tot veertig monniken leefden er, omringd door boeren en tal van ambachtslieden – onder hen ook een brouwer. Zoals zoveel religieuze instellingen veroordeelden de soldaten van de Franse Revolutie de abdij in 1796. Het bier Saint-Feuillien verdween …

st.feuillien-post
Terugkeer brouwerij St. Feuillien

De brouwerij St-Feuillien werd in 1873 nieuw leven ingeblazen door Stéphanie Friart. Nu de vijfde generatie aan slag is, gaat de familie Friart verder met de productie van een breed scala aan bieren, waaronder natuurlijk de Blond, Dubbel, Tripel en Grand Cru, maar ook “ouderwetsere” stijlen zoals de Saison en de Grisette. Ze spreken de de wens uit om zich in de geschiedenis van de regio te verankeren en de lokale traditie verder voort te zetten.

De familiebrouwerij besteedt voortdurend aandacht aan de kwaliteit van haar producten en investeert op een duurzame manier in hulpmiddelen. Zo worden, met nog steeds dezelfde passie en knowhow, nieuwe bieren ontwikkeld, zoals de St. Feuillien Barley wine en de Belgain Coast IPA.

Het afgelopen decennium werd gekenmerkt door belangrijke investeringen, zoals de installatie van een geheel automatische en krachtige brouwzaal.