Skip to main content

Als we het over Champagne glazen hebben, hebben we allemaal de flûte op ons netvlies. Het smalle lange glas. Toch is er nog een ander glas dat gebruikt wordt voor Champagne. Dit glas heet een coupe en is breed en ondiep.

Waarom kiezen voor een flûte?

Bij Champagne heb je te maken met een bruisende wijn. Door de aanraking met minuscule hoeveelheden lucht in het glas, ontstaat er een stroom aan belletjes van koolzuurgas. Dat ontsnapt uit het glas, deze stroom belletjes heeft een bepaalde lengte nodig om zich goed te vormen. Vandaar dat er veel gebruik gemaakt wordt van de flûtes. Dit glas leent zich er perfect voor om een prachtige mousse te vormen en lang aan te houden. Echter hebben de flûtes een groot nadeel: het kleine oppervlak. Hierdoor is het moeilijk om het bouquet van de Champagne te ruiken. Door een te kort aan zuurstof in het glas, kan de Champagne niet ontwikkelen en gaan de geuren verloren.

champagne-fluteglas
Waarom kiezen voor een coupe?

In een coupe heb je dus minder bubbels, maar de wijn kan zich hierin wel beter ontwikkelen. Omdat de Champagne zich in dit glas met genoeg zuurstof in aanraking komt, stijgen de verleidelijke esters (die verantwoordelijk zijn voor het bouquet) op naar je reukorganen.

champagne-coupeglas
Conclusie?

Er is geen eenduidig antwoord… Het beste is om het zelf uit te proberen, want over smaak valt niet te twisten. Houdt rekening met de stijl van de Champagne, hoe complexer hoe ruimer het wijnglas. Hoe lichter en verkwikkender de Champagne, hoe meer je voor het bruisende effect kan gaan en een flûte inschenkt!