Skip to main content

Wijnkennis blijft voor mij een fascinerend begrip. Want wanneer ben je nou echt een wijnkenner? Ik neem mijzelf voor het gemak even als voorbeeld. Ik ben “in de wijn” terecht gekomen vanuit een passie voor wijn en liefde voor horeca. Wijn blijft voor mij het uitgelezen product om een (horeca) beleving uit te vergroten, iets extra’s toe te voegen, een wauw effect te creëren. Om van genieten GENIETEN te maken. In mijn belevingswereld is dit, mits er aan de basisbehoeften voldaan is, hetgeen iedereen wil. Zelfs diegenen die dat zelf nog niet helemaal door hebben…

Kortom, ik ben fan van wijn en alles wat je ermee kunt doen. Aangezien ik zelden tot nooit iets half doe, werd ik vinoloog. Nederland is nu eenmaal verzot op papieren en stiekem ben ik ook niet vies van een beetje bewijsvoering rondom kennis en kwaliteit. Maar het feit dat ik vinoloog ben, betekent helemaal niet dat ik meer kennis en al helemaal niet per definitie meer ervaring heb dan bijvoorbeeld mijn buurman.

Want ja, hoeveel leer je nu eigenlijk uit boeken? Kun je een wijngebied niet pas echt begrijpen, voelen, leven en kennen als je er zelf geweest bent? Maar ja, daarvoor ontbreekt het mij simpelweg aan de middelen. Mijn buurman dan weer niet; verschil moet er wezen.

En toch betekent dat niet dat jullie blij zouden worden van mijn buurman als adviseur of sommelier. Want dat je van wijn houdt en een aantal wijnreizen hebt gemaakt, betekent ook weer niet dat je verstand hebt van wijn. Op vacatures krijg ik soms de meest bizarre reacties: “ik drink graag wijn, dus ik kan het ook wel verkopen”…nou, nee dus. Die vlieger gaat niet op.

Zoals bij alles gaat het er maar weer om wat je doel is. Als je anderen wilt ondersteunen in het vinden van de ideale wijn voor een bepaald moment is wijn-, en ook wat mensenkennis nodig. Om van wijn te kunnen genieten hoef je eigenlijk alleen maar te weten waar je zo iemand kan vinden. Dat scheelt je dan weer veel tijd en geld. Want wijnkennis ontwikkelen, op alle vlakken is tijdrovend duur.

Overall: wijnkennis is nuttig om te kunnen drinken waar je blij van wordt. En aangezien dat mijn uitgangspunt is, voor mijzelf, mijn gasten en mijn klanten, blijf ik werken aan mijn wijnkennis. En, later als ik groot ben, ook aan mijn ervaring. Sponsoring is uiteraard altijd welkom…