Skip to main content

De Fruitvlieg, ofwel Drosophilidae, we kennen ‘m allemaal. Wanneer de temperatuur stijgt doet hij steevast zijn intreden in mijn leven.

Ieder jaar verbaas ik mij opnieuw over hoe weinig dit beestje nodig heeft om te overleven. Zelfs een gebruikt kruidentheezakje biedt blijkbaar voedingsstoffen passend binnen zijn dieet. Elk voorjaar neem ik mij opnieuw voor om beter te poetsen, dagelijks de groenbak te legen enzovoorts. Steeds kom ik er weer achter dat ik wel netjes, maar niet zo proper leef…

Maar genoeg omtrent de hygiëne van mijn huis. Waar die fruitvlieg mij pas echt tot last is, is wanneer ik lekker een glas wijn wil drinken. Niet alleen omdat ik mijn wijn niet graag deel, en hij hier duidelijk op uit is, maar vooral omdat hij in staat is hem gruwelijk te verpesten.

Verbazingwekkend genoeg doet hij dat dan weer niet altijd. En dat vraagt om een analyse. Aangezien ik zelden tot nooit vrij van mening ben, heb ik hier ook zo mijn theorie over ontwikkeld. Niet wetenschappelijk onderbouwd, dat wil ik graag even van tevoren afkaarten.

Kijk, wanneer iets of iemand sterft, heeft het lijf de neiging om alle lichamelijke (vloei)stoffen te laten lopen. Een fruitvlieg die dood gaat overkomt dit hoogstwaarschijnlijk ook. Geen wonder dat mijn wijn zowel een penetrant vegetale geur als smaak krijgt wanneer hij het levenseinde van desbetreffende fruitvlieg heeft geïnitieerd. Dat beest heeft er net in gescheten!

Dus lieve mensen, pluk dat arme diertje op tijd uit jullie glazen en wees je bewust van het volgende: levens redden loont!

p.s. aan een ieder de vrijheid om dit laatste gegeven te adopteren en te vertalen naar een humane levenswijze in het algemeen…