Skip to main content

In slechts drie jaar wist Parijs zich te ontpoppen als een van de nieuwe hoofdsteden van de cocktail, daarbij steden als Berlijn en Barcelona ver achter zich latend. Zelfs Amsterdam, waar toch al sinds ruime tijd de cocktail scene floreert, heeft het nakijken. In The City of Light vond onlangs de eerste editie van de Paris Cocktail Week plaats waar de ruim 30 bars zichzelf presenteerden aan het grote publiek. Een bijzondere mix aan bars, waar zowel de traditioneel populaire dranken veel te zien waren, als de nieuwste trends onder bartenders. Van oudsher zijn natuurlijk Cognac, vermout, absinth en Rhum Agricole een veelgebruikt ingrediënt, maar duidelijke nieuwe gezichten in de Franse bars zijn gin, mezcal en bourbon. Ook opvallend is dat de prijs van de cocktails ongeveer gelijk ligt aan een klein pilsje op de Champs-Elysées, dus rond de € 12.

De beste cocktailbars zijn verspreid over de stad, maar eigenlijk allemaal ten noorden van de Seine. In Haut Marais zit Little Red Door, een speak-easy style bar. Je loopt zo voorbij de onopvallende deur, want deze is niet rood. Hier kunnen zoveel gasten binnen als er zitplaatsen zijn, wat betekent dat je in alle rust kan genieten van de geweldige cocktails en service. In dezelfde wijk zitten Le Marie Celeste, waar je heerlijk eten met cocktails kan combineren, en Candelaria. Deze laatste heeft een bar die verborgen is achter een Mexicaanse taco-bar!

In de iets ruigere buurt South Pigale, vroeger ook wel Pig Alley genoemd, is de afgelopen twee jaar een aantal mooie bars geopend, waarvan Lulu White de meest recente is. De inrichting is een mix van het Parijs uit de 20e eeuw en New Orleans waar de muziek helemaal op is afgestemd en dit allemaal vertaald naar het heden. Klassieke cocktails waar veel absinth in is verwerkt met bijzondere eigen creaties. In dezelfde straat liggen Dirty Dick, een echte Tiki-bar, en Glass, een cocktailbar die de perfecte overgang is tussen de bar en de club.

Andere wijken

Een weekend is niet genoeg om alle bars te bezoeken, want naast de bovengenoemde zijn nog zeker 30 andere bars van zeer hoog niveau te vinden in (met name) wijken als Bastille, Montorgueil, République en Opéra. Het komende jaar gaat hier trouwens nog een leuk aantal aan worden toegevoegd, waardoor de cocktail nog meer z’n plaats gaat veroveren in de Franse hoofdstad.

Een absolute aanrader is trouwens de brunch bij Café Moderne, waar je zondag je eggs bénédictine kan wegspoelen met een lekker Bloody Mary

Cocktails

Sidecar
De geboorteplaats van deze cocktail is het iconische Harry’s Bar in Parijs en is vernoemd naar een vaste gast die op zijn zijspan de kleine bar bezocht. Van oudsher werd deze iets zure cocktail met een suikerrand geserveerd, maar het beste kun je zelf wat suiker toevoegen naar smaak. Maar: niet teveel! Shake alle goed en serveer in een mooie cocktailcoupe.

  • 50 ml Hennessy Fine de Cognac // Rémy Martin Mature Cask Finish
  •  25 ml Cointreau
  • 25 ml vers citroensap
  • Klein beetje fijne suiker (naar smaak)

Rob Collins
En heerlijke Franse variatie op de Collins en eigenlijk een gin sour met vlierbloesemlikeur. Heerlijk voor de naderende lente en makkelijk om voor meer mensen tegelijk te maken.

Schenk de eerste 3 ingrediënten in een longdrink en roer goed door. Daarna vul je het glas met ijsblokjes en de ruimte die over is mag opgevuld worden met bruisend water. Nog even roeren en klaar!

  • 50 ml Grey Goose Vodka
  • 25 ml St. Germain likeur
  • 20 ml vers citroensap
  • 10 ml suikersiroop

Echte aanraders

Dirty Dick
Glass (7 Rue Frochot)
Lulu White (12 Rue Frochot)
Little Red Door (60 Rue Charlot)
Le Marie Celeste (1 rue Commines)
Candelaria (52 Rue Saintonge)
Café Moderne (19 Rue Keller)